سوسری آمریکایی

شناخت نوع دیگری از سوسری ها به نام سوسری آمریکایی

سوسری آمریکایی با نام علمی  Periplaneta americana یکی از شناخته شده ترین سوسری ها در کل دنیا می باشد. این سوسری به زندگی در کنار انسان ها عادت کرده و به راحتی می تواند در منازل مسکونی و یا در هتل ها و کارخانه های تولیداتی و انبار ها مشکلات زیادی را ایجاد کند. سوسری آمریکایی علاوه بر ایجاد ترس و فوبیا مشکلاتی از جمله انتقال بیماری به انسان را نیز می تواند به همراه داشته باشد.

بنابراین باید با این سوسری مبارزه انجام شود. اولین قدم برای مبارزه با حشرات شناخت دقیق آن ها می باشد که در این مطلب به ویژگی های این سوسری می پردازیم.

 انتشار جغرافیایی:

این سوسری پراکنش جهانی داشته و در ایران بطور تقریبی در تمام نقاط کشور به فراوانی یافت می شود.

سوسری شاخدار

ریخت شناسی:

اندازه سوسری آمریکایی به نسبت بزرگ است. به طوري که حشره بالغ با طول متوسط 3 تا 4سانتیمتر(30تا 40 میلیمتر) و به رنگ قهوه اي قرمز و حاشیه پیش گرده آن نوار قهوه اي کم رنگ یا زرد دیده شده است. پیش گرده سه گوش مدور میباشد که در قسمت پشتی آن دو لکه ی بزرگ زرد کم رنگی وجود دارد. نرها به دلیل  اینکه بالپوش شان 4 تا 8 میلیمتر فراتر می رود، از جنس ماده طویل تر هستند.

با اینکه  نر و ماده داراي بال هاي به نسبت بلندي هستند ولی اغلب پروازهاي کوتاهی دارند. هم نر و هم ماده سرسی( دنباله پشت بدن) باریک مفصلی در نوك شکم دارند. سرسی جنسی نر 18 تا 19 قطعه دارد درحالی که سرسی ماده 13 تا 14 قطعه دارد. سوسری آمریکایی نر داراي یک جفت استیل بین سرسی است در حالی که جنس ماده فاقد آن است.

انواع سوسری آمریکایی

زیست شناسی و چرخه زندگی:

در این گونه، تولید مثل به طریق بکرزایی انجام میگردد. حدود یک هفته پس از جفت گیري، جنس ماده یک کپسول حاوي 16 تخم تولید می نماید. این کار تا 10 ماه به طول می انجامد. جنس ماده در اوج جنسی خود می تواند در هر هفته دو کپسول تخم تولید کند. کپسول تخم توسط حشره ماده به مدت 6 روز حمل می شود. سپس آن را در محلی محفوظ و نزدیک منابع غذایی میگذارد. سپس با ترشح دهانش آن را به یک سطح می چسباند و با خورده نان، کاغذ پاره و یا فضولات خود آن را می پوشاند.

ویژگیهای کپسول تخم:

کپسول تخمی که توسط ماده گذاشته شده است حاوي آب کافی براي رشد و نمو تخم ها میباشد. به طوري که آنها به آب اضافی از محیط احتیاج ندارند. کپسول تخم در ابتدا قهوه اي میباشد  و پس از یکی دو روز سیاه رنگ می شود. یک کپسول تخم داراي 14 تا 16 تخم است و بطور تقریبی 8 میلیمتر طول و 5 میلیمتر ضخامت دارد. دوره کمون تخم ها 30 تا 45 و حداکثر بین 4 تا 100 روز میباشد پس از طی این مدت زمان، نمف ها ( پوره ها ) از تخم خارج می شوند.

دوره پورگی:

دوره پورگی به محض خروج پوره ها از تخم، شروع میشود و با پیدایش بلوغ به پایان میرسد . تعداد دفعات پوست اندازي سوسري آمریکایی 6 تا 14 بار متفاوت بوده و به طور کل 5 تا 15 ماه طول می کشد تا نمفبه طور کامل رشد کنند . در اولین مرحله، سوسري آمریکایی پس از بیرون آمدن از تخم، به رنگ سفید میباشد و سپس قهوه اي روشن می شود. بعد از مراحل پوست اندازي پوره هاي سوسري سفید بوده و سپس به طور یک دست قهوه اي شده که کناره هاي قدامی بخش هاي سینه ها و شکمی تیره تر می باشند. در مراحل پورگی بال ها وجود ندارند و در مرحله سوم و چهارم کامل می شوند.

رشد و نمو کامل تخم تا زمان بلوغ حدوداً 60 روز می باشد. پوره ها همانند افراد بالغ به طور فعال به جستجوي غذا و آب می پردازند. طول عمر حشره بالغ در شرایط ایده آل بیش از یک سال است که این مدت با شرایط نامساعد محیطی مانند دما و رطوبت به شدت کاهش می یابد. حشره ماده بالغ به طور متوسط 150 سوسري را در زمان عمر خود ایجاد می کند.

دوره زندگی سوسری آمریکایی

بوم شناسی

سوسری آمریکایی بعد از سوسري آلمانی از فراوان ترین سوسري هاي خانگی شناخته شده است .

سوسري آمریکایی محیط هاي گرم و مرطوب مانند( زیر زمین، لوله هاي بخار و فاضلاب )را به سایر محیطها ترجیح می دهد و در دماي 21 تا 33 درجه فعالیت می کنند، این نوع سوسري بیشتر در داخل اماکن مسکونی، تجاري، رستوران ها، فروشگاه هاي مواد غذایی و نانوایی مشاهده میشوند بنابر این در مناطق گرمسیري که درجه حرارت بالاست بطور تقریبی در تمام مدت سال به ندرت در منزل ظاهر میشوند . ولی اغلب پس از یک باران سنگین به درون خانه حمله میکنند . حتی می توانند به بیش از 50000 سوسري تکثیر پیدا کنند  و در دریچه هاي فاضلاب ساکن شوند. مهاجرت توده اي آنها امري عادي میباشد.

این دسته از سوسري ها با خزیدن یا پرواز از طریق راه فاضلاب به  خانه ها و آپارتمان ها ورود پیدا میکنند. درخت ها و درختچه هاي کنار ساختمان ها یا ریشه هاي آویزان درختان، ورود سوسري ها را به داخل خانه راحت تر میسازند . سوسري هاي آمریکایی که واکنش منفی نسبت به نور نشان می دهند، در طول روز در لوله هاي آب که محیط کوچک مناسبی براي زندگیشان است، پناه می برند.

با توجه با مواردی که در این مطلب گفته شد شناختی در مورد سوسری آمریکایی پیدا کردید حال اگر با این سوسری مشکل دارید و از علائم حضور این سوسری ها در خانه و یا کارخانه های صنایع خود اطلاع دارید می توانید ژل خوراکی فیبروکیل را تهیه و آن را با توجه به نحوه مصرف ارسال شده، استفاده کنید و از شر سوسری ها خلاص شوید.

منبع

American cockroach – Periplaneta americana (Linnaeus) (ufl.edu)

دیدگاه های این مقاله بسته است.